Meester goudsmit sinds 1983

Een eigen ontwerp Briljant zetten of Trouwringen vermaken

Ontwerpen & Vermaken

Trouwringen Vermaken

De trouwring is het meest persoonlijke sieraad van de mens. Het symboliseert het verbond tussen twee personen; de oneindige band. Het vermaken van een trouwring of samensmelten van twee trouwringen is een emotionele beslissing. Bij Juwelier Ed Ydo staan wij U terzijde om uw ring(en) tot een waardevolle herinnering te vermaken.

Ontwerpen & Vermaken

Trouwringen Vermaken

De trouwring is het meest persoonlijke sieraad van de mens. Het symboliseert het verbond tussen twee personen; de oneindige band. Het vermaken van een trouwring of samensmelten van twee trouwringen is een emotionele beslissing. Bij Juwelier Ed Ydo staan wij U terzijde om uw ring(en) tot een waardevolle herinnering te vermaken.

eigen ontwerp

Ontwerpen Ed Ydo

De collectie sieraden van diverse merken is groot bij Juwelier Ed Ydo. Bent u op zoek naar een origineel sieraad? Ed Ydo maakt sieraden naar eigen ontwerp in zijn atelier. Dit kan o.a. zijn: een hanger, ring, armband of ketting. Ook een sieraad waarin as is verwerkt behoort tot de mogelijkheid, dit noemen wij een as sieraad of herdenking sieraad.Ed Ydo is Meester Goudsmid. Hij is gecertificeerd tot het vervaardigen van handgemaakte sieraden. Dit gebeurt in samenwerking met de klant en altijd na een kostenopgave.

Briljant zettenn

Diamantkwaliteit
met de 4 C’s van het Diamantbewerken

Een sieraad verfraaien met een prachtige briljant of edelsteen behoort tot de mogelijkheden.
Gestoken in goud, gezet in een chaton of zetkast; Ed Ydo kan het allemaal.
De kwaliteit van de diamant wordt bepaald door de zogenaamde 4 C’s. Deze staan voor:
– Slijpsel En Slijpvorm (Cut)
– De Kleur (Colour)
– De Zuiverheid (Clarity)
– Karaatgewicht (Caratweight)

Slijpsel En Slijpvorm (Cut)

Diamanten zijn befaamd om hun vermogen licht uit te zenden en intens te vonkelen. We denken bij dit soort stenen vaak aan ronde of emeraude vorm. Echter gaat het bij een schitterende diamant om hoe goed de facetten in de diamant in wisselwerking staan met licht.

Ideale Verhoudingen

Precies kunstenaarschap en vakmanschap zijn vereist om een steen zo te maken dat de verhoudingen, de symmetrie en de glans een magnifieke weerspiegeling van licht terugkaatsen waardoor de steen lijkt te schitteren.

Slijpvorm

Gevolgd is een introductie van de meest bekende slijpvormen. In het overzicht worden de eigenschappen van verschillende slijpvormen kort toegelicht. De meest bekende slijpvormen zijn voor u weergegeven in het onderstaande overzicht.

Diamant Vorm Beschrijvingen

Assher. Door de Nederlandse gebroeders Assher ontworpen. In vergelijking tot andere slijpvormen is de huidskleur van de drager makkelijker waar te nemen door de grote open facetten die geslepen zijn in de diamant.

Markies. Een markies geslepen diamant heeft de vorm van een Amerikaanse voetbal. Een markies is een goede keuze om de waargenomen grootte van een diamant te vergroten.

Peer. Een Peer geslepen diamant is een combinatie van een ronde en een markies geslepen diamant. De diamant wordt meestal gedragen met het smalle punt wijzend naar de hand van de drager.

Ovaal. Ovaal geslepen diamanten hebben het voordeel van hun langgeslepen vorm waardoor ze de illusie geven groter te zijn.

Briljant. De Briljant geslepen (ronde) vorm is de meest populaire slijpvorm die naar schatting 75% van de verkochte diamanten vertegenwoordigt.

Princess. De Princess geslepen diamant vorm is voor het eerst geslepen in 1980. De princess is populair voor bijvoorbeeld in trouwringen.

Antiek. Een antiek geslepen diamant combineert een vierkante vorm met ronde hoeken. De antieke slijpvorm is meer dan twee eeuwen oud.

Emeraude. Het unieke uiterlijk van de emerald geslepen diamant wordt gecreëerd door de evenredige trapsgewijze sneden. In vergelijking tot andere slijpvormen is de huidskleur van de drager makkelijker waar te nemen door de grote open facetten die geslepen zijn in de diamant.

Hart. Een Hart geslepen diamant is een unieke en onmiskenbaar symbool van de liefde. De slijpvorm is populair in zowel pendanten als ringen.

Radiant. Een Radiant geslepen diamant is een combinatie tussen rechte hoeken en vlak geslepen stukken waardoor er een levendige diamant ontstaat.

 

De Kleur (Color)

De kleurwaardering van de meeste edelstenen of diamenten is gebaseerd op de afwezigheid van kleur. Een chemische pure en zuivere diamant heeft geen tint als een heldere druppel water. GIA’s D tot Z kleurwaarderingssysteem meet de kleurentint door van de steen. Veel van de kleurverschillen zijn zo subtiel dat ze onzichtbaar zijn voor het ongetrainde oog. Deze verschillen maken echter een groot verschil in kwaliteit en prijs van de diamant.

 

Diamant Kleur Beschrijvingen
Kleurloos. Hoewel er verschillen zijn tussen D, E en F diamanten, kunnen ze (vrijwel) alleen worden waargenomen door een gemologist. Het zijn de fijnste en helderste kleuren wit.

Dichtbij Kleurloos. Hoewel de G, H, I en J diamanten sporen van kleur bevatten zijn ze geschikt voor platina of wit gouden sieraden. Door het gebrek aan kleur en de hoge kwaliteit zijn het de meestvoorkomende diamanten.

Vage Kleur. Bij J, K en L tinten zijn de kleuren (meestal een gele tint) gemakkelijker waar te nemen met het blote oog. Sommige appreciëren de warm gekleurde diamanten. Geel goud gecombineerd met deze kleuren kan een mooie combinatie vormen.

Licht gekleurd tot gekleurd. Deze tinten of zijn beduidend minder kostbaar in vergelijking tot de dure en en lichter gekleurde diamanten.

Opmerking. Bepaalde kleuren diamanten zijn juist waardevolle stenen zoals bijvoorbeeld luxe roze of groene diamanten. Kleurkwaliteit en tinten zijn duidelijk anders dan de traditionele “witte” diamanten.

De Zuiverheid (Clarity)

Natuurlijke diamanten zijn het resultaat van koolstof dat wordt blootgesteld aan enorme hitte en druk diep in de aarde. Dit proces resulteert in een variëteit van kenmerken in de diamant. Hoewel geen enkele diamant perfect zuiver is vertegenwoordigt een hogere zuiverheid een grotere waarde. Bij een loepzuivere diamant zal niks de lichtval in de weg en zal deze het schoonste en zuiverste resultaat geven.

Diamant Zuiverheid Beschrijvingen

IF. Loepzuiver.  Minder dan 3% van de diamanten worden gegradeerd als een IF diamant. Zelfs voor een ervaren gemologist met 10x vergroot beeld is het lastig onvolkomenheden waar te nemen.

VVS1 en VVS2. Zeer, zeer klein(e) insluitsel(s). Zonder de diamanten onder een sterke lens te leggen lijken ze identiek aan de hogere graden diamanten.

VS1 en VS2. Zeer klein(e) insluitsel(s). De insluitsels zijn niet zichtbaar voor het blote oog. Misschien kan 1 op 100 onervaren waarnemers VS2-insluitsels met het blote oog detecteren, bij nadere inspectie onder ideale omstandigheden.

SI1 en SI2. Klein(e) insluitsel(s). SI1 is de laagste klasse met insluitsels die vaak onzichtbaar zijn voor het blote oog. SI2-insluitsels zijn meestal zichtbaar voor het blote oog, hoewel ze nauwkeurig moeten worden geïnspecteerd.

Pique 1, Pique 2 en Pique 3. Zichtbare insluitsels. P1 en P2 diamanten hebben insluitsels die bijna altijd zichtbaar zijn voor het blote oog. P3 diamanten zijn van dusdanig slechte kwaliteit dat het zelfs de levensduur van de diamant kan beïnvloeden.

Karaatgewicht (Caratweight)

Diamant karaat gewicht is de meting van hoeveel de diamant weegt. De eenheid “karaat” wordt gedefinieerd als 200 milligram. Elk karaat kan worden onderverdeeld in 100 ‘punten.’ Dit maakt zeer nauwkeurige metingen tot op de honderdste decimaal mogelijk. Karaat wordt in de afbeelding aangeduid als “ct”.

Briljant bij Juwelier ed Ydo

Hopelijk heeft u wat kunnen leren over de wondere wereld van diamanten. Ed legt het graag nog een keer aan u uit en beantwoord al uw vragen die u wellicht heeft. Kom graag naar Juwelier Ed Ydo voor al uw wensen omtrent edelstenen of briljant.

Scroll Up